×

Dnes DOPRAVA ZDARMA s kódem HOLUB

Váš nákup
0 Kč

Nugátové

Cukrářská hmota zrozena z lůna medu obohacena kouzlem pražených mandlí – nugát. Jemná hmota… více informací

Vybrali jsme pro vás...

Cukrářská hmota zrozena z lůna medu obohacena kouzlem pražených mandlínugát. Jemná hmota rozplývající se na jazyku, známá svou lahodností zejména z Belgických pralinek. Přestože je Belgie svými, nejen nugátovými pralinkami proslulá, původ samotného nugátu sahá mnohem hlouběji do historie.

Bohužel jsou domněnky o místě vzniku dosti nejednotné. První z teorií nás zavádí až do dob samotného Římského impéria, kde se nugát vyráběl pouze z medu, mandlí a vajec jako nejvyšší obětina bohům. Další zdroje se opírají o francouzskou teorii, která značí, že šlo původně o řecký recept, ve kterém bylo místo mandlí využíváno vlašských ořechů. Absolutně nejstarší zmínky ovšem údajně pochází již z roku 1100 – 1150 z knihy arabského lékaře.

V dnešních dnech se již nugát vyrábí v mnoha podobách, příchutích a variantách. Nejznámější je pravděpodobně klasická bílá nugátová hmota z našlehaných vaječných bílků a její novější tmavá varianta, jenž obsahuje zkaramelizovaný tmavý cukr a je o poznání tužší.

Ať už tedy vynalezl tento zázrak kdokoli, je jisté, že tato nepřekonatelná cukrářská hmota v našich čokoládovnách a srdcích zůstane navěky.